Estofado con papas – Aardappelstoofpot (perfect voor de winter)

Er zijn veel versies van dit gerecht. Ik houd me meestal aan de ingrediënten die ik bij de hand heb, want dat is het mooie van stoofpot! Als ik champignons heb, voeg ik ze toe, als ik wortels heb, voeg ik deze toe. Over het algemeen maak ik 2 soorten stoofschotels, een daarvan is met tomatensaus die ik bij pasta vergezel, de andere maak ik met aardappelen of we eten het meestal met rijst.

Deze keer had ik veel aardappelen, dus ik maakte het recept met aardappelen Het belangrijkste van deze versie is dat de aardappelen uiteindelijk uit elkaar vallen, waardoor het gerecht textuur krijgt, wat perfect is voor winterdagen.

Ingrediënten:
½ kilo rundvlees in blokjes
4 teentjes knoflook
1 gesnipperde ui
1 gesneden paprika
2 in blokjes gesneden aardappelen
250 gram tomaat
meel indien nodig
zout
peper
een takje tijm
250 ml wijn of bier (optioneel, maar sterk aanbevolen)

Bereiding:
We halen het vlees door bloem, we kruiden het en in onze braadpan met dikke bodem bakken we het aan met een beetje olie. Zodra het goudbruin is, doen we de groenten erbij en doen we het deksel op de pan.

Als er vastzittende bloem op de bodem zit kan op dit moment een beetje wijn of bier worden toegevoegd, wat ook heerlijk zal smaken bij de stoofpot. De functie van de bloem is om textuur aan de stoofpot te geven.

We voegen de ingeblikte tomaat toe en laten die even meekoken, bedekken het met water of bouillon, doen er aromatische kruiden, zoals tijm, laurierblaadjes, oregano of rozemarijn bij en laten het meekoken.

Stoofpot met rijst geserveerd op een bord
Als we een stoofpot koken, moeten we weten dat we geduld moeten hebben, minimaal 2 tot 3 uur of totdat de aardappelen in de bouillon beginnen op te lossen, en het belangrijkste is dat het vlees zo zacht is dat het met een vork gesneden kan worden. Voeg aan het eind van de stooftijd eventueel peper en zout toe en serveer met rijst.

BRON EN FOTO: Saboresdemihuerto